Hvem har dårlig mental sundhed i ungdommen? Hvornår starter udfordringerne? Og hvorfor er der nogle unge mennesker, der ikke udvikler dårlig mental sundhed, selvom de er i risikozonen for det?
Det er blot nogle af de spørgsmål som et nyt ph.d.-projekt har sat sig for at besvare. Forskningsprojektet om ‘Risikofaktorer og beskyttende mekanismer for mental sundhed blandt unge’ skal undersøge, hvad der beskytter børn mod at udvikle mentale helbredsproblemer i ungdommen.
Det er forskere fra Aarhus Universitet og Regionshospitalet Gødstrup, som samarbejder om projektet.
I en video på regionshospitalets hjemmeside forklarer projektleder Christine Leonhard Birk Sørensen, at vi i årtier har set en stigning i antallet af unge med mentale sundhedsproblemer. Årsagen til det vil de forsøge at afdække ved at besvare en række spørgsmål: Hvem døjer med dårlig mental sundhed i ungdommen? Og hvilke risikofaktorer knytter sig specifikt til ungdommen? Samtidig er de også interesserede i at gå i dybden med, hvorfor nogen ender med at have mentale udfordringer, mens andre ikke gør – på trods af samme risikofaktorer.
– Hvilke beskyttende mekanismer ser ud til at være gældende for de her unge? og hvad kan vi lære af det til fremtidig forebyggende indsatser? Spørger hun i videoen.
Til at besvare disse spørgsmål vil de bruge registerdata og spørgeskemadata. De unge vil blive spurgt om en masse faktorer knyttet til den mentale sundhed.
Udover de kvantitative undersøgelser vil forskerne også samarbejde med personer fra praksis, som møder de unge i deres hverdag. Det skal ske via en række workshops, hvor deltagerne, der har praksiserfaring, skal bidrage med ideer til forskningsprojektet.
– Vi vil gøre nytte af deres erfaringer med de unge ind i vores forskning. Vi glæder os rigtig meget til at dele projektet med jer, fortsætter Christine Leonhard Birk Sørensen.
Ph.D-projektet læner sig samtidig op ad to tidligere grundige, kvantitative undersøgelser foretaget af henholdsvis forskningscentret ‘forskning i unges arbejdsliv’ – forkortes ‘foca’ – samt ‘Projekt VestLiv’, der er en befolkningsundersøgelse med udspring i Midt- og Vestjylland. Siden 2004 har de fulgt årgang 1983 og årgang 1989 for at indsamle viden om sundhed, sygdom og livskvalitet i den danske befolkning.
Projektet er støttet af KV Fonden og Sygeforsikring Danmark.
