Børns potentielle psykiske lidelser kan måske opspores i tide. Men det kræver en forebyggende indsats fra sundhedssygeplejersken.
Det viser en ny rapport udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed.
Undersøgelsen, der er foretaget blandt børn fra 0 til 16 år i Region Hovedstaden, beskriver, hvordan sundhedssygeplejersken i forbindelse med indskolingen, kan opspore børn, der er i risiko for at udvikle en psykisk sygdom. En del af opsporingsarbejdet går ud på at undersøge, hvorvidt et barn trives i skolen eller i hjemmet. Gør barnet ikke det, skal man som led i det forebyggende tilbyde familier med sårbare børn den støtte og vejledning, som er nødvendig for at forhindre yderligere udvikling af psykisk mistrivsel i form af eksempelvis angst, adhd eller lignende.
Undersøgelsen underbygger og støtter tidligere rapporter, som beviser, at der er en sammenhæng mellem tidlig mistrivsel og psykiske sygdomme.
“Unge, der i indskolingsalderen havde problemer i forholdet til jævnaldrende, har i perioden frem til 16. leveår firedobbelt øget risiko for at blive diagnosticeret med en psykisk udviklingsforstyrrelse sammenlignet med unge, der ikke havde problemer i forholdet til jævnaldrende,” skriver forfatterne i rapporten.
En af hovedforfatterne bag er blandt andet Lis Marie Pommerencke, der til daglig arbejder som videnskabelig assistent på Statens Institut for Folkevidenskab.
Ifølge flere regionspolitikere kalder tallene på handling.
“Rapporten viser med al tydelighed, at vi allerede fra en meget tidlig alder kan og skal gøre endnu mere for at sætte tidligt ind med støtte og behandling til de børn og unge, der mistrives, og også med hjælp til deres familier,” fortæller formanden for Region Hovedstadens Social- og psykiatriudvalg Peter Westermann (SF).
Rapporten lægger samtidig op til yderligere forskning. For rapporten kommer ikke med konkrete råd til, hvordan denne forebyggelse bør udmønte sig. Sundhedsplejerskernes muligheder for at hjælpe bør udforskes yderligere. Der er brug for validerede metoder, som kan omsættes til praksis.
